Wat zijn rimpels eigenlijk

Wat zijn rimpels eigenlijk

Rimpels, wat zijn ze, hoe ontstaan ze en hoe voorkomen we ze. Dat leg ik je graag uit in mijn blog; wat zijn rimpels eigenlijk . Sommige mensen blijven vrijwel altijd rimpelloos, terwijl andere rimpels en diepe lijnen hebben.

Voor een groot deel is onze erfelijke aanleg bepalend hoe we er later uitzien. Het is echter wel zo dat we ook zelf de invloed kunnen beinvloeden. Bepalend hiervoor is natuurlijk onze levensstijl en voeding. Deze kunnen het ontstaan van rimpels stimuleren.

Wat zijn rimpels eigenlijk en hoe ontstaan ze

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel als je huid veroudert. Een rimpel wordt omschreven als een permanente of tijdelijke vouw in het huidoppervlak. Rimpels ontstaan dus bij huidveroudering, waarbij zowel biologische inwendige factoren als uitwendige factoren een rol spelen. Naarmate we ouder worden, wordt de huid slapper en ontstaan er rimpels. De huid wordt minder strak en er ontstaan rimpels. De huid wordt minder strak omdat onderhuids minder bindweefsel en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor dunner en tegelijkertijd slapper. Bovendien verdwijnt naarmate de jaren verstrijken ook een gedeelte van de vulling van je huid.  Als je je huid daarnaast ook nog eens veelvuldig blootstelt aan de zon of de zonnebank wordt dit versterkt. In principe krijgt iedereen in zijn leven te maken met rimpels. Wanneer dit is heeft vooral met erfelijkheid te maken. Toch zijn er een aantal factoren die rimpelvorming versterken;

 1. het nuttigen van alcohol
 2. onvoldoende vitamines
 3. stress,
 4. te weinig beweging
 5. slaapgebrek
 6. weersomstandigheden
 7. roken

Welk soort rimpels zijn er?

Rimpels zijn er in verschillende soorten en maten; fijne lijntjes, frons rimpels, plooien en diepe groeven.

 1. Fijne lijntjes; zijn de lichtste vorm van rimpels. Het zijn oppervlakkige kreukjes in de huid die worden veroorzaakt door de afname van bindweefsel en elastine
 2. rimpels: iets dieper dan lijntjes en worden door hetzelfde veroorzaakt.
 3. frons rimpels; ontstaan omdat je bewust of onbewust spieren in de huid veelvuldig aanspant, deze ontstaan niet door verslapping van de huid
 4. plooien; dit zijn echte vouwen in de huid die ontstaan omdat de huid aan volume en elasticiteit verliest.
 5. groeven zijn scherper dan rimpels en lastig te behandelen

Hoe kunnen we rimpels voorkomen?

Je huid gezond houden is uiteraard heel belangrijk in de strijd tegen rimpels. Daarnaast hebben studies aangetoond dat er een aantal leefregels helpen om de huidveroudering tegen te gaan en om daarmee het ontstaan van rimpels te voorkomen:

 1. Gebruik dagelijks een dagcreme met een spf bescherming
 2. Ga je echt zonnen, gebruik dan een hogere factor voor je hele lichaam.
 3. vermijd het gebruik van de zonnebank
 4. beperk het gebruik van alcohol
 5. stop met roken
 6. eet matig, gevarieerd en gebruik betrouwbare voedingssupplementen
 7. zorg voor voldoende slaap
 8. beweeg voldoende
 9. drink genoeg water
 10. probeer overmatig stress te vermijden

Hoe kunnen we rimpels verwijderen?

De vraag naar behandelingen tegen rimpels en huidveroudering is de laatste jaren enorm toegenomen. Er is tegenwoordig enorm veel keus aan het behandelaanbod. Je kunt naar een arts gaan en botox of fillers gebruiken. Maar niet iedereen wilt dit. Verder is het aanbod in schoonheidsintituten enorm. De meest effectieve behandeling in instituten zijn behandelingen met peelings. Deze heb je in de vorm van fruitzuur; glycol, lactic of met enzymen. Maar ook microdermabrasie, lasers, ipl, bindweefsel en cupping massage kunnen fantastisch mooie resultaat opleveren.

Maar 1 ding, we worden ouder, een rimpel hoort daar (helaas) soms ook bij. Maar blijf als je in de spiegel kijkt gelukkig zijn. Want ik heb ook gelezen; iedereen heeft een vriendin die perfect lijkt, maar misschien ben jij die persoon wel in de ogen van een ander….

Tot ziens in mijn instituut,

ilona

 

bron: pascaud en vakblad esthe

By |2018-10-26T20:58:01+00:00oktober 26th, 2018|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment